GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een rondwandeling van 9 km rond het Spaarbankbos van Hoogeveen. Het startpunt van de wandeling ligt op de kruising van de Pesserweg en de Stuifzandseweg te Hoogeveen.

spaarbankbos_monumentHet Spaarbankbos was ooit een nat heideveld. De Spaarbank kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er het bos voor de houtteelt om de opbrengst als mijnhout naar Limburg te verkopen. Een palenkwekerij was het, meer niet. Tijdens de tweede wereld oorlog is er in en rond het bos zwaar gevochten tussen Duitsers en Canadezen en na de oorlog bleek het beukenhout onverkoopbaar omdat de bomen vol zitten met gemene granaatscherven. Daar waagt geen enkele houtzagerij zijn machines aan. Nadat de mijnen waren geslotens en de Spaarbank werd opgekocht door een grote meedenkbank werd het bos verkocht aan de gemeente Hoogeveen. In die tijd stonden er vrijwel uitsluitend dennen en eiken. Door twee zware stormen werd veel schade aangericht en de gemeente besloot om er meer loofbomen in te brengen en over te stappen op een natuurlijk bosbeheer.

De wandeling loopt, nadat de rondwandeling voor een derde is afgerond, langs het oorlogsmonument (zie foto) van het Spaarbankbos. Op 1 augustus 1943 werden vijf Hoogeveners, samen met 20 anderen, van hun bed gelicht door de Grune Polizei. Zij werden vervoerd naar het voormalige kindervakantiehuis 'Noorderhuis' dat in het Spaarbankbos stond. Drie van de gevangen genomen burgers, te weten notaris Johannes Mulder, jonkheer Marius de Jonge en de onderwijzer Adriaan Baas werden naar voren geroepen en ter plekke dood geschoten. De anderen werden afgevoerd naar het Huis van Bewaring in Assen. Op twee na; de Joden Levie en Manus van der Wijk. Zij moesten in het 'Noorderhuis' achter blijven en werden twee dagen later op 3 augustus 1943 alsnog op deze plek dood geschoten.

       

Gebruikte bronnen:

 

Mijn dank gaat uit naar Gerard Booij voor inzenden van deze wandeling, en Hoogeveen2000.com voor het beschikbaar stellen van de foto van het oorlogsmonument.

Reacties   

0 # GPX file voor de Garmin Etrex 30R.L. Holtjer 18-11-2012 19:51
Na het inladen van de GPX file via Garmin Base camp, lukte het mij niet ter plekke in Hoogeveen de route op de Garmin Etrex 30 zichtbaar te krijgen. We hebben de wandeling dan ook met een omweg gemaakt, zonder gebruik te maken van de ingelezen file.
Antwoorden | Melden aan beheerder
0 # re: GPX file voor de Garmin Etrex 30Hans 18-11-2012 21:47
R.L. Holtjer zei:
Na het inladen van de GPX file via Garmin Base camp, lukte het mij niet ter plekke in Hoogeveen de route op de Garmin Etrex 30 zichtbaar te krijgen. We hebben de wandeling dan ook met een omweg gemaakt, zonder gebruik te maken van de ingelezen file.

Het is jammer dat het niet is gelukt. Ik maak zelf gebruik van mapsource en heb geen problemen ondervonden. Heeft u hetzelfde probleem indien u gebruik maakt van de GARMIN file? Ik ondervind zelf geen problemen met het uploaden naar mijn gpsmap 60cs. Lukt het om de garmin-file (extentie GDB) naar uw Etrex 30 binnen te laden?
Mogelijk is het uploaden via Garmin Basecamp niet geheel foutloos verlopen. Probeer het nog eens, en kijk of uw route zichtbaar kan maken op uw wandel-GPS.
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.