Een rondwandeling van 6,5 km langs akkers en door bossen, moeras-/veengebieden, een modelboerderij uit de ijzertijd en door het museumdorp Orvelte.
Het startpunt van de wandeling ligt aan de Orvelterstraat. In het eerste deel van wandeling wordt deels over vlonders door een moeras-/veengebied gelopen. Tijdens het lopen van deze wandeling was een aantal vlonders verrot en was het oppassen waar je loopt. Maar voor een ervaren wandelaar hoeft dit geen probleem te zijn.
De wandeling wordt voortgezet richting het museumdorp Orvelte. Orvelte is een van de mooiste dorpen in Drenthe en van Nederland (volgens lezers van de ANWB Kampioen staat Orvelte in de top vijf). De monumentale boerderijen, de goed onderhouden woningen, de statige bomen, mooie tuinen en straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. En je voelt het direct "in dit prachtige dorp wordt geleefd en gewerkt". Het is zeker de moeite waard om buiten de route het dorp te verkennen. Een folder over dit dorp is hier te vinden.
De wandeling loopt vervolgens langs akkers en graspaden richting een modelboerderij met spieker uit het ijzertijdperk. De vondsten van sporen van bewoning bij de aanleg van de nieuwe 'rondweg' ten zuiden van Orvelte brachten archeologen in 1978 op het idee een boerderij uit de IJzertijd na te bouwen. Dit tijdperk begon circa 750 v.Chr. en duurde tot het begin van de jaartelling. Uitgangspunt was de opmeting van één van de plattegronden van een boerderij die op het Hijkerveld gevonden was. De reconstructie is een beetje giswerk omdat archeologen alleen de plekken van de verrotte palen terugvonden als verkleuringen in het zand. De dikte van de palen is daarbij wel exact vast te stellen. Eiken palen vormen het skelet van de modelboerderij in Orvelte. De wanden zijn gevlochten van twijgen en aangesmeerd met leem. Op het dak ligt riet. Een schoorsteen is er niet. De rook van het haardvuur verdwijnt gewoon door het rieten dak. Binnenin heeft de boerderij één grote ruimte. Hier leefde het boerengezin samen met hun dieren. (Het zou tot in de achttiende eeuw duren voor in Drenthe een scheidingsmuur tussen de woning en het bedrijfsgedeelte normaal was. Ook in de Bruntingerhof, de oudste boerderij in het dorp Orvelte, leefden in het begin mens en dier nog in één ruimte.)
Het laatste deel van de rondwandeling loopt door het bos langs het bungalowpark "De Overmaat", een moerasgebied en een grafheuvel, om vervolgens via een heideveld bij het eindpunt van de rondwandeling aan te komen.
Gebruikte bronnen:
- http://www.orvelte.net/
- http://www.drentslandschap.nl
- ANWB wandelgids Drenthe (ISBN: 978-90-18-03197-8)