Een mooie wandeling door boswachterij Sleenerzand. De 8 km lange rondwandeling door Boswachterij Sleenerzand loopt door een gevarieerd bos en loopt langs diverse bijzonderheden, zoals een Vliegtuigmmonument uit de 2e wereldoorlog en een onderduikershol.
Boswachterij Sleenerzand bestond nog niet zo heel lang geleden uit 'woeste grond': heide, vennen, venen en zandverstuivingen. Eind 19e eeuw werd het gebied langzaam ontgonnen en werden er bomen aangeplant. Dit gebeurde vooral rond de jaren dertig, in de vele werkverschaffingsprojecten tijdens de economische crisis. Er zijn toen voornamelijk naaldbomen geplant voor houtproductie. Dit is tegenwoordig niet meer het enige doel. Natuur en recreatie zijn inmiddels zeer belangrijk geworden. Het beheer is hier dan ook op gericht. Zo wordt er bijvoorbeeld gestreefd naar een gevarieerder bos waarin de natuur meer haar gang kan gaan.
De rondwandeling loopt allereerst langs het beeld "Blick in den Stein" van kunstenaar Joachim Karbe. Het beeld "Blick in den Stein" bestaat uit drie op elkaar geplaatste zwerfstenen (graniet). Het beeld staat op deze heuvel in het Sleenerzand ter nagedachtenis aan de (mede)ontwikkelaarster van het Pieterpad, mevrouw C.E. (Toos) Goorhuis - Tjalsma ( 1915 -2004). Op 5 januari 2004 is mevrouw Goorhuis overleden en op 5 november 2004 is het beeld onthuld door Bertje Jens, haar wandelvriendin en medeontwikkelaarster van het Pieterpad. Het Pieterpad (480 km) verbindt het Groningse Pieterburen met de Sint Pietersberg bij Maastricht en is het eerste en bekendste langeafstandswandelpad in Nederland.
De rondwandeling loopt vervolgens naar de Galgenberg. Op de Galgenberg zijn veel sporen uit het verleden te vinden. In deze grafheuvel werd bijna 3500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand begraven. Hij kreeg zijn gouden oorsieraden, bronzen bijl en pijlen mee. Rondom de grafheuvel werd een palenkrans opgericht. Dit was een teken dat de doden met rust moesten worden gelaten. In 1996 is de krans gereconstrueerd.
De wandeling loopt vervolgens richting het vliegtuigmomument. Op 14 mei 1943 stortte in de bossen van Sleenerzand een viermotorige Handley Page Halifax bommenwerper van de Royal Air Force brandend neer. Het toestel was tijdens de terugvlucht na een bombardement op Bochum om 02.30 uur boven Duits-Nederlandse grensgebied ter hoogte van Emmen door een Duitse nachtjager in brand geschoten. Boven de boswachterij zwenkte de machine rond, verloor een gedeelte en stortte neer. De bemanningsleden waren in de leeftijd van 21 en 29 jaar en kwamen allen om en zijn begraven op de Algemene Begraafplaats van Sleen. De wrakstukken zijn grotendeels door de Duitsers geborgen en getransporteerd per trein naar Duitsland. Ter nagedachtenis aan de 7 omgekomen bemanningsleden is een monument opgericht op de plaats van het vliegongeval. Een groep schoolvrienden uit Zweeloo en Oosterhesselen heeft het monument in 1945 gemaakt van de gevonden brokstukken. Op het monument zijn de namen van de bemanningsleden vermeld. Toen het na 30 jaar een verwaarloosde indruk ging maken werden de vliegtuigrestanten in 1975 ingekapseld in beton en daarna voor duurzaam onderhoud overgedragen aan de gemeente Sleen. Op 28 april 1988 werd dit vliegtuigmonument op initiatief van de "Stichting Februari '41" geadopteerd door groep 7 van de Christelijke Basisschool "de Fontein" te Sleen. De rondwandeling loopt vervolgens via het onderduikershol terug naar het startpunt van de wandeling.
Route en fotos zijn ingezonden door dhr. Metselaar.
Gebruikte bronnen: