GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een rondwandeling van 17 km door het Bergher Bosch. De wandeling start bij café 't Klaphek in Stokkum en loopt via kasteel Hof van Bergh en het centrum van 's-Heerenberg naar het Bergerbosch. In het bergerbosch loopt u via de Galgenberg, Montferlandberg, uitspanning 't Peeske, en een spreng beekje terug naar café 't Klaphek.

ge034 kasteel berghKasteel Huis Bergh behoort tot de grootste en belangrijkste kastelen van Nederland. De bouwgeschiedenis ervan gaat terug tot de 13de eeuw. Vroeger was het vooral een verdedegingswerk. Het is echter steeds meer verfraaid. Momenteel is het een fraai slot dat nog de adem van de Middeleeuwen laat proeven. De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14de, 15de en 17de eeuw.  Zie voor openingstijden en info de site www.huisbergh.nl.

Het Bergherbos is een 1837 ha groot natuurgebied, eigendom van Natuurmonumenten en de stichting Huis Bergh en is gelegen in de gemeente Montferland. Het gevarieerde bos is gelegen op een stuwwallencomplex uit de voorlaatste ijstijd. Op dit moment verzet Natuurmonumenten veel werk om Bergherbos gezond en vitaal te houden. In donker naaldbos worden nu open plekken gemaakt, zodat er weer licht op de bodem valt. Jonge loofbomen, varens en struiken profiteren daar van. Zo zal er een aantrekkelijk en levendig natuurbos ontstaan. 

De wandelroute loopt langs de  Galgenberg en de 68 meter hoge top Montferland. In 1565 bouwden de Heren van Bergh op deze heuvel een jachtkamer. In 1669 werd na vernieling het gebouw in ere hersteld door de laatste Graaf van Bergh. Op de top van deze kunstmatige opgehoogde heuvel ligt nu hotel restaurant Montferland.

Uitspanning 't Peeske is een uitstekende gelegenheid om even uit te rusten en iets te drinken. De naam 't Peeske is afkomstig van het Latijnse woord "pascuum", dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. 't Peeske is gelegen aan het hoogst gelegen meertje dat tot eind negentiende eeuw dienst deed als waterbuffer voor een bovenslagwatermolen waarmee graan werd gemalen tot meel. Het waterrad is al lang verdwenen.

Alvorens u het Bergherbos verlaat en weer terugloopt naar het startpunt van de wandeling, loopt u nog langs een spreng. Een spreng of een sprengbeek is een nieuw gegraven waterloop of een vergraven natuurlijke beek. Een spreng wordt gevoed door uit een bron opwellend water. Het water uit een spreng diende oorspronkelijk vaak voor drinkwatervoorziening, maar later volgde industrieel gebruik, bijvoorbeeld voor watermolens, graanmolens en papierproductie.  Wandelaars opgelet: het bruggetje over de spreng is in slechte staat (5 maart 2009). Gelukkig staat er weinig water in de spreng kunt u er eventueel overheen springen danwel doorheen lopen.

       

Reacties   

0 # De BergtopRoberd 22-08-2009 17:12
Vreemd dat de \"berg\" zelf niet in de route opgenomen is, dat zijn toch altijd de leuke dingetjes van je mars. Ik heb hem wel in mijn kaartje opgenomen
Het zal wel een reden hebben en dat zie ik Maandag wel, want dan ga ik deze route lopen... Lijkt me een mooi gebied

Robert
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.