GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een ruim 5,5 km lange rondwandelng door één van de mooiste beekbossen die in Nederland nog zijn te vinden: Bekendelle. De wandeling start bij watermolen Berenschot en loopt in het begin en het eind langs de beek 'de Boven Singe'.

Het bosgebied Bekendelle is eigendom van Natuurmonumenten en enkele particuliere eigenaren en wordt doorsneden door de Boven-Slinge. Deze beek ontspringt in Duitsland achter het grensplaatsje Oeding om vervolgens aan een kronkeltocht te beginnen door de Winterswijkse buurtschappen Kotten, Brinkheurne, Woold en Miste om vervolgens via Aalten bij Doetinchem in de Oude IJssel uit te monden. In de Bekendelle krijgen beek en bos oerbosachtige allure, voornamelijk veroorzaakt door de lage oevers aan de zuidzijde van het gebied dat bestaat uit een ‘moeras-bos’ dat ontstaan is in voormalige beekmeanders. Uniek voor het bos en de beek is dat de beek een hoge oever kent met een essen- en iepenbos en dat de zuidzijde laag ligt en regelmatig overstroomt. In dit lage deel heeft zich een flora (zoals: bosgeelster, muskuskruid, look-zonder-look, klimopereprijs, robertskruid) ontwikkelt die als zeer bijzonder mag worden omschreven voor Nederland. Vooral het voorjaarsaspect is van een adembenemende schoonheid. Ook is de waterkwaliteit van de Boven-Slinge in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Door de verbeterde waterkwaliteit is een voor Nederland zeer zeldzame libellensoort in de Bekendelle aanzienlijk toegenomen: de bosbeekjuffer. De schaduwrijke bossen langs het water zorgen voor ideale condities voor de aanwezigheid van ijsvogel en grote gele kwikstaart. In het bos broedt tevens de zeldzame middelste bonte specht. Onder els, es, iep en eik vindt u een ondergroei van slanke sleutelbloem, bosgeelster en in de nattere delen dotterbloem en pinksterbloem. In de uitlopers van de beek komen waterviolier en beekpunge voor.

De geschiedenis van de watermolen "Berenschot's Watermolen" gaat terug tot in 1652. In het oude, geheel gerestaureerde gedeelte van de watermolen bevindt zich nu een restaurant. Meer informatie over de geschiedenis van de molen is hier te vinden.

       

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.