GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

De rondwandeling loopt door gemengd bos en een sterk glooiend landschap langs de grenzen van Duitsland en Belgie. Tijdens de wandeling kan je genieten van mooie vergezichten loop je langs het het hoogst gelegen heiligdom van Nederland.

LI013 Vaals grensovergang NL DDe wandeling begint bij Panorama Restaurant De Bokkerijder (Viergrenzenweg 232, 6291 BX Vaals) en komt voor een groot deel overeen met de route van de rode paaltjes. De wandeling gaat eerst richting de Wilhelmina Toren en vervolgens richting de Duitse grens. Bij deze Nederlands-Duitse grens is op een speelse wijze de grens tussen Nederland en Duitsland gemarkeerd.

Nadat je de Viergrenzenweg bent overgestoken, wordt de wandeling aan de rand van het bos vervolgd. Tijdens dit gedeelte kan je genieten van mooie vergezichten over het plaatsje Vaals. Na ongeveer 2 km loopt de wandeling langs de Lourdesgrot. De Lourdesgrot werd in 1934 gebouwd en kerkelijk ingezegend. In 1990 kreeg de grot een grote uitbreiding met kruiswegpark en Calvariegroep. Het complex ligt op een hoogte van 289 meter boven AP en is daarmee waarschijnlijk het hoogst gelegen heiligdom van Nederland.

LI013 Vaals Lourdesgrot LI013 Vaals panorama

De wandeling wordt vervolgd richting de Nederlands-Belgische grens. Via het grenspad loop je naar het drieandenpunt en het hoogste punt van Nederland. Wat veel mensen niet weten is dat dit drielandenpunt vroeger een 4-landenpunt was. Na de val van Napoleon in 1815 moest er tijdens het Congres van Wenen de grenzen binnen Europa opnieuw bepaald worden. De grens tussen Pruisen en het Koninkrijk der Nederlanden moest eveneens bepaald worden. Dit was echter geen eenvoudige klus. Onder Kelmis (vlakbij Moresnet) bevond zich namelijk een belangrijke zinkmijn: zowel Pruisen als het Koninkrijk der Nederlanden wilden dit gebied in hun bezit hebben (het huidige België bestond toen overigens nog niet: dit gebied was grotendeels bij het Koninkrijk gevoegd) In 1816 werd uiteindelijk een apart grensverdrag gesloten, in dit verdrag stond dat het gebied van de zinkmijn in drieën gedeeld werd: het plaatsje Moresnet werd bij Nederland gevoegd; het huidige Neu-Moresnet werd Pruisisch Moresnet en het gebiedje met daarin het plaatsje Kelmis en zijn zinkmijn kreeg een "neutrale" status. Deze ministaat, met een oppervlakte van 244 hectare en een grensomtrek van 11 km, heeft ruim honderd jaar bestaan onder de naam: Neutraal Moresnet. Het onverdeelde Moresnet was echter geen echte soevereine staat, maar een co-imperium (vazalstaat) van Pruisen. Op 26 juni 1816, tijdens het Traktaat van Aken, weigerde de Duitse Kroon de neutraliteit van Moresnet te ratificeren, zodat Moresnet voor de Wet een 'Arrangement provisoire' bleef [4].

Via een pad op de Nederlands-Duitse grens loop je vervolgens naar het startpunt van de wandeling.

       

 

Gebruikte bronnen:

  1. http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/view.jsp?content=13322
  2. http://www.drielandenpunt.nl/historie.html
  3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Drielandenpunt_(Vaals)
  4. http://www.opdegrens.eu/hansh/2011/chao3.htm

Reacties   

0 # App voor Iphone ...rene 14-12-2011 09:52
ik heb een vraag: ik wil graag op mijn Iphone 4 wandelroutes downloaden zodat ik tijdens het wandelen op de iphone de route en navigatie heb. Maar waar vind ik de app?
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.