GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een 5,5 km lange rondwandeling door het gezellige en romantische stadscentrum van Maastricht.

Het startpunt van de wandeling ligt bij het NS centraal station van Maastricht. Vanaf het station loop je via de maaskade naar de Hoge Brug. Via de voetgangers- en fietsbrug "De Hoge Brug" wordt de Maas overgestoken. Deze brug is in 2003 in gebruik genomen en heeft in 2004 de Nationale Staalprijs gewonnen. De brug heeft geen pijlers in de Maas. Voor de overspanning van 164 meter is gekozen voor een zogenoemde `boog-tui'-constructie.

Nadat je de Maas bent overgestoken, loop je naar achter de basiliek van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' de Stokkestraat in. Via de Plankstraatloop je weer terugnaar de basiliek. In de Plankstraat kan je zondag's tussen 12.00 en 16.00 uur de museumkelder Derlon bezoeken. In de kelder van hotel Derlon zijn onder andere een deel van een plein uit de 2e en 3e eeuw, een waterput uit de 3e eeuw, een gedeelte van een pre-romeinse maaskeienweg en delen van een muur en een poort uit de 4e eeuw te zien.

Nadat je weer terug bent aangekomen bij de Onze lieve vrouwe basiliek is eenbezoek aan de kerk en haar schatkamer de moeite waard. De basiliek behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Een beschrijvende rondleiding door de kerk is hier te vinden.

De wandeling wordt voortgezet naar de Helpoort, het Pesthuis en de middeleeuwse stadsmuren. De Helpoort maakt deel uit van de eerste stadsmuur, die werd gebouwd nadat Hendrik I, hertog van Brabant, in april 1229 daartoe toestemming had gegeven. Het is de enige stadspoort die in Maastricht nog aanwezig is en tevens de oudste stadspoort van Nederland. De poort is zon twee eeuwen als verdedigingswerk in gebruik geweest. Ze verloor deze functie toen de Nieuwstad, het gebied ten zuiden van de poort, werd omwald (2e helft 15e eeuw). Na die tijd is de poort nog voor diverse doeleinden gebruikt: vergaderplaats van de lakenbereiders of volders, tuighuis, kruitmagazijn en woning. Tegenover de Helpoort ligt het z.g. Pesthuis, een naam die historisch onjuist is. Het is een oude watermolen die, zoals de muurankers aangeven, rond 1775 werd gebouwd. Vlak bij deze molen stonden de barakken voor de pestlijders.

Nadat je de wandeling voor 2/3 hebt aangelegd kom je bij de Sint Servaas basiliek. Ook hier is de kerk en haar schatkamer een bezichting waard. De Sint-Servaasbasiliek (Limburgs: Sintervaosbasiliek) te Maastricht is een grote driebeukige kruisbasiliek, gebouwd op het graf van Sint Servaas. De schatten van de kerk zijn haar heiligen. Hun relieken worden met zorg bewaard en vereerd. Zo ook in de Sint Servaas, in de Schatkamer. Deze resten van heiligen, relikwien genoemd, zijn al of niet omhuld door edele metalen met gesteenten of door kostbare stoffen. Tegenwoordig wordt de rijke kerkschat van het voormalig kapittel vanuit verschillende gezichtspunten gexposeerd. Allereerst is er een verzameling voorwerpen te bezichtigen die betrekking hebben op de persoon van Sint Servaas of die aan hem toegeschreven worden.

Tegenhet einde van de rondwandeling loop je over de Servaasbrug de Maas over. Deze brug werd gebouwd tussen 1280 en 1298 in opdracht van het Kapittel van Sint Servaas ter vervanging van de in 1275 ingestorte eerste Romeinse brug. De Sint Servaasbrug wordt algemeen beschouwd als de oudste brug van Nederland.

       

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.