Een 5 km lange rondwandeling door het historische stadscentrum van Deventer. De wandeling loopt langs historische bezienswaardigheden, over oude kades en pleinen aan de IJsel. Deventer is n van vijf oudste steden van Nederland.
Het startpunt van de wandeling is bij de Grote Kerk. Indienu met de auto bent, dan kunt u uw auto parkeren op het parkeerterrein bij de grote kerk of op parkeerplaats de Worp (overkant van de IJsel. U kunt te voet vanaf deze parkeerplaats via het voet en fietsveer naar de Grote Kerk lopen.
De wandeling loopt langs de volgende bezienswaardigheden:
- De Grote Kerk. Deze kerk is ook bekend onder de naam Lebunuskerk. De Lebunuskerk in Deventer was in de Middeleeuwen de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. Het is historisch en bouwkundig een belangwekkend bouwwerk. De hele kerk is voorzien van kruis-, ster-, en netgewelven. De bepleistering van het interieur is, met uitzondering van de delen die van muurschilderingen voorzien waren, in de jaren vanaf 1927 verwijderd. De toren dateert uit het eind van de zestiende eeuw. Begin zeventiende eeuw is zij bekroond met een lantaarn naar het ontwerp van de Amsterdamse bouwmeester Hendrick de Keyser ten behoeve van een beiaard van de gebroeders Hemony.
- De gotische Sint-Nicolaas- of Bergkerk : De bergkerk is gebouwd in de jaren 1198-1209. Ze is door Norbertijnen uit het Duitse Varlar (nabij Coesfeld) gesticht. De kerk, een romaanse kruisbasiliek, werd aan St. Nicolaas gewijd, vandaar de oorspronkelijke naam St. Nicolaaskerk. In de 15e eeuw onderging de Bergkerk diverse verbouwingen waardoor deze een laatgotisch karakter kreeg. Zo zijn de twee karakteristieke torenspitsen in die periode gebouwd (het onderste deel van de torens is nog wel oorspronkelijk). Binnen in de kerk bevinden zich nog diverse schilderingen. De schilderingen op de oostwand van het oude romaanse dwarsschip stammen uit de vroege 13e eeuw. Het huidige orgel, uit de jaren 1841-1843, is van de hand van de Deventenaar Johann Heinrich Holtgrve. Tegenwoordig wordt de bergkerk gebruikt voor exposities.
- Wilhelminafontein: De Wilhelminafontein is in 1898 vervaardigd en geplaatst ter gelegenheid van de kroning van prinses Wilhelmina tot koningin. De eigenlijke aanleiding om de fontein te plaatsen was het gereedkomen van de drinkwaterleiding in 1893.
- Munttoren: De Munttoren is een belangrijk overblijfsel uit de Hanze-tijd van Deventer. Het pand is gebouwd in de veertiende eeuw, hoogstwaarschijnlijk bedoeld als pakhuis. In 1560 werd er een extra verdieping in het pand aangebracht. De trap hiernaartoe werd niet in het huis aangebracht, maar in het torentje ernaast. In de zeventiende en begin achttiende eeuw kwamen de muntmeesters naar dit pand, waar zij hun werkplaats begonnen. Deventer had al vroeg een eigen munt. De eerste vermelding van een in Deventer geslagen munt stamt uit het begin van de elfde eeuw.
- Broederenkerk. De aan de H. Lebunus gewijde kerk behoorde ooit tot het in 1335 gestichte minderbroederklooster. De tweebeukige hallenkerk met stenen gewelven dateert hoofdzakelijk uit de 15de eeuwen bezit een ivoren kelk (9de eeuw), die aan de Angelsaksische apostel Lebunus zou hebben toebehoord. (Het zilveren montuur is begin-16de-eeuws).
Reacties
Ik verheugde me op de GPS-wandeling door Deventer, maar helaas - het lukt niet om die op mijn Garmin te zetten. Al vaker is gebleken dat er op de één of andere manier iets niet in orde is aan de files op uw site. Het gele gezichtje van easy GPS verschijnt, maar het is niet mogelijk om de track aan te klikken en naar de Garmin te sturen.
Weet u misschien een oplossing?
vriendelijke groet,
Conny
Ik heb zojuist een mailtje gestuurd met daarin de garmin-file als bijlage. De file kunt u ook op de volgende wijze downloaden:
- Selecteer “GPS route – Deventer – Stadswandeling 5 km”.
- Als het goed is wordt er nu een zip file gedownload op uw computer.
- Bij het openen van de zip-file ziet u de gdb-file staan. Deze file kunt u b.v. via Mapsource naar uw wandel-gps uploaden.
Met vriendelijke groet,
Hans
Conny zei:
Alleen een track is daar geschikt voor. Deze ligt dan vast en je volgt precies dat wat de auteur voor ogen had.
Ik hoop dat er van deze wandeling ook alsnog een track komt maar voor nu ga ik zelf maar weer plotten.
Fred
De route (stadswandeling Deventer) bevat 75 way points. Een Garmin toestel kan er max.50 aan.
Groet,
Fred
RSS lijst met reacties op dit artikel