Een rondwandeling van 6 km met als startpunt de dorpskerk in Diepenveen. De wandeling loopt o.a. langs de voormalige buitenplaats 'De Roobrug' en door het natuurgebied Landgoed Nieuw Rande.
Op het kerkplein stond vroeger een vrouwenklooster dat in 1400 is gesticht. Na een bloeiend bestaan van circa 175 jaar wordt het klooster in 1578 door de Staatse troepen van graaf Rennenberg geplunderd en deels verwoest.Alleen de ruïne van de kapel, de kosterij en de pastorie bleven bewaard. In 1720 is de kerk, na restauratie als protestantse kerk in gebruik genomen. De kerk is gedurende de zomermaanden gratis te bezichtigen op vrijdag tussen 11 en 16 uur. Het orgel (één klaviers) in de kerk is in 1968 gebouwd door de Fa. Flentrop. De antieke orgelkast in barokstijl dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw en is in Weelde bij Antwerpen gebouwd. Op de bijbehorende begraafplaats is na 1871 niemand meer begraven. Tussen 2002 en 2005 zijn de graven op het Kerkplein gerestaureerd om ze te beschermen tegen verdere achteruitgang. De meest opvallende is de grafzerk van de chirurchijn.
Dorpskerk en grafzerk (fotograaf: Elmar Boone)
De wandeling loopt vervolgens naar de voormalige buitenplaats 'De Roobrug'. Begin jaren dertig - van de 20e eeuw - werd de buitenplaats 'De Roobrug' bewoond door het echtpaar Wichelman-Klaare, (de familie Klaare had fortuin gemaakt in de olie-industrie). Zij hadden wel zes bediendes in huis en vijf hadden volop werk. De tijden werden moeilijker en het echtpaar besloot een veel kleiner huis in hun bos op het landgoed te bouwen. Het huis (nu Sallandsweg 3) kwam in 1934 gereed, maar werd nooit door hen bewoond, want het echtpaar ging scheiden in het zelfde jaar. Het hele landgoed werd in kleinere percelen opgedeeld en geveild. Ook het prachtige grote landhuis Roobrug werd verkocht en al snel er na gesloopt.
Vanuit de voormalige buitenplaats 'De Roobrug' lopen we via een kleine omweg richting het hart van het Landgoed Nieuw Rande. In 1853 werd het landgoed aangekocht door mr. A.J. Duymaer van Twist. Hij was van 1851 tot 1856 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Duymaer van Twist kreeg nationale bekendheid door zijn prominente aanwezigheid in het boek 'Max Havelaar' van Multatuli. In deze klassieker wordt zelfs gewag gemaakt van zijn 'heimwee naar een Hollandse buitenplaats'. Die Hollandse buitenplaats, waar Duymaer van Twist rust zocht, werd landgoed Rande, waar hij in 1856 een Huis met Indische allure liet bouwen.
Behalve de beroemde eigenaar kende Huis Nieuw Rande ook een bekende regelmatig terugkerende gast, in de persoon van Thorbecke, de grondlegger van de Nederlandse grondwet. Het hart van het landgoed wordt gevormd door het park dat de heer Duymaer van Twist (van 1851 tot 1856 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië) in 1856 liet aanleggen door J.D. Zocher jr., die vooral bekendheid geniet door de aanleg van het Amsterdamse Vondelpark. Gebruikmakend van de reeds aanwezige kolken en hoogteverschillen creëerde Zocher een schitterend Engels landschapspark met fraaie waterpartijen, doorkijkjes en boomgroepen. Het landhuis is eind vorige eeuw grond gerenoveerd en heeft het een nieuwe bestemming gekregen. Het huis is momenteel in gebruik als hotel / restaurant.
Gebruikte bronnen:
- Website Dorpskerk Diepenveen
- Website Stichting oude begraafplaatsen Deventer
- Website Kastelen in Overijssel
- Website Natuurlijk.nl.
- Website Huis Nieuwe Rande.
Reacties
geopend van di t/m zondag 10.00-22.00
Hotel- restaurant- partijen
graag aanpassen
RSS lijst met reacties op dit artikel