Een 20 km lange rondwandeling door het langgerekte waterdorp Giethoorn, bij velen bekend door de film Fanfare. Het dorp wordt ook wel Het Hollandse Venetie of Het Venetie van het Noorden genoemd. Het eerste deel van de wandeling loopt langs grachten, boerderijen, diverse musea en over karakteristieke bruggen. De Het laatste deel van de wandeling loopt door natuurgebied de Wieden.
Het startpunt van de wandeling ligt bij het parkeerterein aan de Frensensteeg in Giethoorn.
Giethoorn dankt zijn ontstaan aan de Flagelanten, vluchtelingen uit het Middelandsezee gebied, die een klooster zijn begonnen in Giethoorn. Zij waren ook de eerste bewoners die naar turf gingen graven en stichtten Giethoorn zo rondstreeks 1230. Zo rond 1600 werd er in Giethoorn volop naar turf gegraven. Door het afgraven ontstonden er kleine meertjes. De bewoners legden vervolgens kanalen aan om per boot het veen te kunnen vervoeren. Beetje bij beetje ontstond zo een prachtig waterdorp. Niets voor niets wordt Giethoorn nu nog het Venetië van het Noorden genoemd.
De Wieden is een meren- en moerasgebied. Vroeger was het een vergraven veengebied. De Belterwijde en Beulakerwijde (ook Belterwiede en Beulakerwiede genoemd) zijn twee meren die deel uitmaken van dit natuurgebied. In de Wieden komen talrijke zeldzame vegetaties voor, waaronder trilvenen, blauwgraslanden en veenheiden. Tal van zeldzame plantensoorten, waaronder de dennenwolfsklauw, moeraswolfsklauw, blonde zegge en slank wollegras komen in het natuurgebied voor.[1] Tevens is het een belangrijk broedgebied, met name voor de zwarte stern.
De volgende bezienswaardigheden liggen langs danwel in de omgeving van de route:
- Museum De Oude Aarde: Al meer dan 37 jaar fascinerend! In 1969 werd Museum ‘De Oude Aarde’ geopend door de avonturier René Boissevain. Met zijn tomeloze inzet en zoektochten naar de uithoeken van deze spannende aardbol, legde hij de basis voor de unieke collectie edel- en sierstenen in ‘De Oude Aarde’. Tegenwoordig runt het echtpaar Visser het museum met evenveel inzet, originaliteit en spirit. Hun regelmatige reizen naar tal van plekken op deze aardbol om de mooiste stenen te zoeken zijn een waarborg voor een gestaag uitdijende collectie.
- In den coop'ren Duikhelm: In het Duikersmuseum vind je een schat aan voorwerpen die met duiken te maken hebben. Als je de enorme helmen ziet de de duikers vroeger op hadden dan vraag je je af hoe ze in hemelsnaam weer boven konden komen. Ook de duikpakken waren een stuk minder glad dan de strakke pakken van nu. Nadat de eerste ademautomaat was uitgevonden was het mogelijk om langere tijd onder water te blijven. De hele dag worden er videofilms over duiken gedraaid.
- Vita Nova: Een museum met een verzameling die zeker de moeite waard is om gezien te worden. Dit museum bezit een uitgebreide en bonte verzameling eieren van vogels van diverse pluimage. Ook vogels, de producenten van deze eieren zijn te bewonderen.
- Museumboerderij 't Olde Maat Uus: De gerenoveerde museumboerderij en bijgebouwen vormen samen een fraai monument van boerenbouwkunst. Naast een grote blijvende tentoonstelling zullen diverse wisselexposities u een interessant beeld geven van wonen en werken in de laatste 100 jaar in Giethoorn.
- Automuseum Histo-Mobil: Op deze plek aan de rand van het mooie natuurgebied de wieden & weerribben verwacht je niet zo'n grote verzameling aan voorwerpen. Van auto tot kinderwagen, van schaats tot koets en van nostalgisch speelgoed tot wasmachine. Alles waar u vroeger mee te maken hebt gehad is hier bewaard gebleven. U kunt hier het Ot en Sien gevoel weer terug beleven.
- Rondvaren in Giethoorn: Een rondvaart in Giethoorn is een hele leuke activiteit. Een rondvaart duurt ruim een uur en bij de meeste bedrijven vertelt een gids u alles over de geschiedenis en de wetenswaardigheden van het dorp. Hoe verder u van het centrum af start met de rondvaart des te langer duurt de rondvaart en des te meer krijgt u te zien. Onze tip: Rondvaart Zuideinde.
- Gondelvaart: De huidige vorm van de gondelvaart in Giethoorn bestaat uit plm. 30 verlichte en versierde gondels, welke traditioneel wordt gehouden op de laatste zaterdag van augustus. Voorafgaand aan de wedstrijdgondels vaart er een 'muzikaal' voorprogramma en de jeugdgondels. De verlichte bruggen over de Dorpsgracht, verlichte tuinen, huizen en boerderijen vormen het décor van de gondelvaart. De gondelvaart in Giethoorn geniet regionale en landelijke bekendheid en wordt jaarlijks bezocht door meer dan 20.000 bezoekers. Het spektakel is vanaf de wal te bekijken, u kunt zelf niet meevaren, maar kom gerust kijken naar dit ‘Sprookje van licht' .