Een 12 km lange rondwandeling door weiland en bos. De rondwandeling start bij het Dorpshuisplein in Amerongen. Het eerste deel van de route loopt langs een aantal historische locaties (o.a. Het Tabaksteeltmuseum, de Andrieskerk, Kasteel Amerongen, Landgoed Zuylestein.
Het Tabaksteeltmuseum: Het Tabaksteeltmuseum is in 1984 geopend als Historisch Museum Amerongen met als hoofdthema 'Tabaksteelt'. In 2009 is het museum, na een grondige restauratie van de tabaksschuur waarin het is gevestigd, geheel heringericht als Tabaksteeltmuseum. Het Tabaksteeltmuseum Amerongen laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven.
Naast de permanente collectie in het museum zelf wordt buiten, op een tabaksveldje, in de praktijk getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep. Het achterste deel van het tabaksteeltmuseum is een authentieke droogschuur u kunt daar zien hoe de tabak van het tabaksveld wordt gedroogd, en verwerkt. Tevens wordt getoond hoe droogschuren werden gebruikt voor een groot aantal nevenactiviteiten. Klik hier voor meer informatie over het tabaksteeltmuseum.
Andrieskerk. Dit is een laat Gotische kerk, waarvan de bouwstijl van de toren is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Een vrijwel identieke toren is gebouwd in Eemnes-Buiten. De hervormde gemeente van Amerongen is de eigenaar van de Andrieskerk. De toren is, zoals gebruikelijk sinds de Franse tijd, eigendom van de burgerlijke gemeente. Meer informatie over de geschiedenis en het interieur van de kerk is hier te vinden.
Kasteel Amerongen: Kasteel Amerongen is een kasteel in de uiterwaarden van de Nederrijn. Aan de buitenkant lijkt Kasteel Amerongen helemaal niet op een kasteel. Er zijn geen torens en dikke vestingsmuren met schietgaten. Toch wordt het een kasteel genoemd omdat het huis in de17de eeuw werd gebouwd op de fundamenten van een burcht uit 1286. Burcht is een andere naam voor kasteel. Om het kasteel heen ligt de slotgracht en je kunt alleen naar binnen over de stenen brug met twee verdiepingen. De bovenbrug was tot 1977 alleen voor bezoeker van de eigenaar en de eigenaar zelf. Via de bovenbrug kwam men meteen in de hal, de onderbrug was voor het personeel en het gewone volk. De onderbrug leidt naar de kelders van het kasteel. Hier bevinden zich de keukens, provisiekamers en de ruimten voor het personeel. Sinds 1977 is kasteel Amerongen in bezit van de stichting Utrechtse Kastelen Het kasteel is uitsluitend in groepsverband te bezichtigen. Een deskundige gids vertelt u daarbij over het gebouw, de geschiedenis en de restauratie. In de periode mei tot en met oktober is er wel elke zaterdag- en zondagmiddag een inlooprondleiding. Meer informatie over kasteel Amerongen kunt u hier vinden.
Kasteel Zuylestein: Kasteel zuylestein is ontstaan in de 11e eeuw en was omgeven door een muur en een brede gracht eromheen. Omstreeks 1600 is het flink verbouwd en behield deze vorm tot in 1945, Het kasteel is toen aan het eind van de Oorlog door een bombardement en beschietingen zeer zwaar beschadigd, zo erg dat het niet meer te herstellen was. In 1958 is het tenslotte afgebroken. Alleen het poortgebouw en de voorburcht aan de weg zijn hier bij bewaard gebleven en gerestaureerd. Het poortgebouw stamt uit de 18e eeuw. Op de plaats waar het kasteel stond is omstreeks 1981 een kasteelachtige woning gebouwd. Het geheel is gelegen in een zeer groot landgoed, de oude muur is nog voor een groot deel aanwezig, ook een gedeelte van de gracht is er nog.
Reacties
RSS lijst met reacties op dit artikel