GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een 5 km lange wandeling door de Zeeuwse VOC handelstad Middelburg. De wandeling loopt langs pak- en koopmanshuizen, de abdij en kades.

Het startpunt van de wandeling is op De Markt. Op de markt staat n van de mooiste laat-gotische gebouwenvan Nederland: het stadhuis.De eerste steen van dit laat-gotische gebouw werd gelegd in 1452. Het stadhuis brandde in 1940 van binnen helemaal uit. Oude schilderijen en perkamenten documenten gingen verloren, alleen de buitenkant overleefde de ramp. Het stadhuis is met een gids te bezichtigen. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Vanaf de markt loopt u richting het adbijcomplex. De abdij dateert van de 12e eeuw toen monnikken uit Antwerpen zich in Middelburg vestigden. Sinds 1574 hebben Provinciale Staten van Zeeland hun zetel in de abdij. Door een bombardement in 1940 was het gebouw grotendeels verwoest maar het is na de oorlog weer volledig gerestaureerd. De abdij bestaat uit verschillende gebouwen, twee kerken, een groot plein in het midden en een hoge toren. Deze toren, genaamd de Lange Jan, is 90 meter hoog en is de blikvanger van de abdij. Van ver buiten Middelburg kan men de Lange Jan al zien. De lange Jan is toegankelijk voor publiek. Op het abdijplein is ook het Zeeuws Museum gevestigd. Na 7 jaren dicht te zijn geweest opende het museum zijn deuren dan eindelijk in juni 2007. De collectie omvat duizenden kunstschatten waaronder tapijten, porcelein, schilderijen en klederdrachten. Topstukken zijn beroemde Zeeuwse wandtapijten uit de 16de eeuw.

Nadat u het adbijcomplex hebt verlaten loopt u naar de enige overgebleven stadspoort "De Koepoort". Deze poort is in 1735gebouwd en is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken. Deze poort laat u links liggen om vervolgens via het Damplein naar de Binnenhaven te lopen. Onderweg loopt u door de Kuiperspoort. Dit is een supernostaligisch straatje met pakhuizen die dateren uit de tijd van Verenigde Oost- en West-Indische Compagnie.

Vanaf de Binnenhaven loopt u via de Vismarkt naar de uit 1728 daterende stellingsmolen "De Seismolen". Vanaf de Seismolen loopt u weer terug naar het startpunt van de rondwandeling.

       

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.