Een 8 km lange rondwandeling door Rotterdam. De route loopt langs een groot aantal gebouwen met een monumentale en architectonische waarde.
De wandeling loopt langs een groot aantal panden van monumentale waarde. Een beperkt overzicht van deze monumentale panden en musea is hieronder weergegeven. Indien u nog meer wilt weten over de rijksmonumenten van Rotterdam dan kunt u op deze site hierover meer lezen.
- Milleniumtoren (Weena 686): De Millenniumtoren is een 131 meter (met de antenne 149 meter) hoog gebouw aan het Weena tegen over het Gebouw Delftse Poort te Rotterdam. De bouw werd gestart in 1997 en de oplevering was in 2000. Het gebouw heeft 34 verdiepingen en vijf liften. Het wordt gebruikt als hotel maar ook als kantoorruimte. Het hotel dat zich in de Millenniumtoren bevindt is The Manhattan Hotel Rotterdam (voorheen: The Westin Rotterdam). De kantoren die zich in het gebouw bevinden zijn Loyens & Loeff, HAL Investments en Arcadium Bastion. Op de eerste verdieping bevindt zich een loopbrug naar de Doelen. (Architect : AGS Architekten & Planners). De toren is na de Delftse Poort en Montevideo het hoogste gebouw van Rotterdam.
- Delftse Poort (Weena 505): Het Gebouw Delftse Poort in het centrum van Rotterdam is het één na hoogste gebouw van Rotterdam. Het is in 1991 gebouwd, is 151 m hoog en heeft 41 verdiepingen. Het is ontworpen door Abe Bonnema. De verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden is de hoofdgebruiker van het gebouw.
- Gemeentehuis Rotterdam (Coolsingel 40): Het Rotterdams Stadhuis aan de Coolsingel. Wie kent het niet? Het is ontworpen door prof dr Henri Evers, architect en hoogleraar in Delft. Voordat de eerste paal in 1914 de grond in ging, moest de buurt die tot dan toe op die plek gevestigd was worden gesloopt. Op 15 juni 1918 was de bouw zover gevorderd dat de eerste afdeling (de Woningdienst) kon verhuizen naar de Coolsingel. Het Stadhuis was voltooid op 10 augustus 1920. Het is een van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement van 14 mei 1940 hebben doorstaan.
- Maritiem museum: Het Maritiem Museum Rotterdam (Leuvehaven 1) is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van Rotterdam. Eerder was het museum bekend onder de naam Maritiem Museum Prins Hendrik.Het museum is gesticht in 1873 rond de collectie van scheepsmodellen van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub, waarvan Prins Hendrik (1820-1879) voorzitter was. De basis van de modellencollectie is in 1852 gelegd. Na opheffing van de Yachtclub in 1882 werd in 1885 de gemeente Rotterdam eigenaar van de collectie. Het museum was tot 1948 gehuisvest in het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub. In dit gebouw is nu het Wereldmuseum Rotterdam gevestigd. Van 1948 tot 1979 was het museum gevestigd in de wijk Dijkzigt aan het Burgemeester s’Jacobplein. Dit pand werd later afgebroken vanwege de aanleg van de metro. Van 1979 tot 1986 was het museum gevestigd in een kantoorpand aan de Scheepmakershaven. Sinds 1986 is het museum gevestigd in een nieuw onderkomen aan de Leuvehaven, aan het eind van de Coolsingel naast het Plein 1940. Dit gebouw van architect Wim Quist heeft de vorm van een diagonaal gehalveerde kubus. De schuine zijde is gericht op de Leuvehaven, waar het buitenmuseum met het museumschip 'De Buffel' is gelegen.
- Haven museum (Leuvehaven 50): De collectie van Het Havenmuseum geeft een goed beeld van de haven van Rotterdam tussen 1850 en 1970. Aan de hand van de volledig opgeknapte historische bedrijfsvaartuigen, stoommachines en scheepsmotoren herleven vroegere tijden in dit 'werkend' museum. Langs de kade van de Leuvehaven verrassen de historische schepen; zij liggen klaar om u bij mooi weer mee te nemen voor een tocht over het water. Ook vindt u hier de kranen die vroeger gebruikt werden om goederen te laden en te lossen.
- Belasting en douanemuseum (Parklaan 14-16): In het pand rechts op de foto, nr. 16, is het belasting- museum gehuisvest. Het gebouw bevat belangrijke interrieuronderdelen uit de bouwtijd (1880). Parklaan 14, links op de foto, werd in 1910 gebouwd door architect A.W. Meyenekenin opdracht van de familie Cuijper uit Schiedam. Nu fungeert het pand als bibliotheek van het belasting- museum waarmee het sinds 1993 met een glazenluchtbrug is verbonden.
- Wereld museum Rotterdam: Willemskade 25, voormalige Yachtclub, Wereldmuseum 1851, architecht: . Het clubgebouw van de koninklijke Nederlandse Yachtclub was het trefpunt van de Rotterdamse elite. Havenbaronnen en andere notabele troffen elkaar en konden vanaf het balkon de wedstijden op het water volgen. Nadat de club in 1878 werd opgeheven gebruikte men het pand als museum. Van maritiem Museum (1878), Museum van Land- en volkenkunde (1883), heet het nu het Wereldmuseum. http://www.wereldmuseum.nl/ . Het Wereldmuseum biedt met zijn etnografische topcollectie een unieke plek om kennis op te doen en cultuurontmoetingen te ervaren. Het Wereldmuseum heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met 1.800 topstukken uit de eigen collectie. De rode draad van deze opstelling is Spiritualiteit. Daarnaast zal het museum jaarlijks twee wisseltentoonstellingen organiseren met aansprekende thema’s. Deze thema’s zullen door het hele museum worden doorgevoerd. Van tentoonstelling en evenementenprogramma tot gerechten in het restaurant.
- Euromast (Parkhaven 20): De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect H.A. Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel. Het gebouw werd officieel geopend door prinses Beatrix op 25 maart 1960. De locatie was strategisch gekozen: wie naar Rotterdam reed over de toenmalige snelwegen, zag de (inclusief vlaggenmast) 107 meter hoge toren recht voor zich boven de stad uitsteken. Maar de stad groeide en de gebouwen werden hoger. Na enkele jaren rezen er gebouwen boven de Euromast uit.
- Noorse kerk (Droogleever Fortuynplein 2-6): Na opening van de Nieuwe Waterweg vond de Noorse scheepvaart Rotterdam. Voor de Noorse kerkgangers werd er in 1914 een traditionele Noorse kerk als bouwpakket vanuit Noorwegen aangevoerd. De architecten gebruikte de plattegrond van de middeleeuwse Stavkirke. In 1937 werd de kerk 200 meter naar het westen verplaatst door de aanleg van de Maastunnel.
- Natuurmuseum Rotterdam (Westzeedijk 345): In deze vrijstaande villa aan de rand van het museumpark huist het Natuurmuseum Rotterdam. De glazen uitbouw is ontworpen door de architect Erick van Egeraat (Mecanoo). Tot 1924 woonde in de villa de familie van de bekende Rotterdamse reder Anthony van Hoboken.
- Boijmans van Beuningen (Museumpark 18-20): Het museum ontworpen door de stadsarchitect Van der Steur paste goed in het uitbreidingsplan Dijkzigt van W.G. Witteveen uit 1926. Het onderkomen van de collectie van F.J.O. Boymans werd gefinancierd door havenbaron D.G. van Beuningen die later ook zijn eigen collectie schonk aan het museum.
- Hotel New York (Koninginnenhoofd 1): Het Hotel New York te Rotterdam is een hotel in het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn (H.A.L.), en werd geopend in 1993. Ten tijde van de opening was het de eerste nieuwe onderneming die zich, gedurfd, vestigde op de Kop van Zuid, de centrumuitbreiding op de zuidoever van de Maas. Pas toen de Erasmusbrug in 1996 geopend werd, kreeg het hotel een korte verbinding met de binnenstad. Wel is het hotel sinds de opening een station voor een reguliere watertaxi. In 1620 vertrokken (vluchtten) de Pilgrim Fathers vanuit Delfshaven naar Amerika. Daarna reisde een steeds grotere groep landverhuizers en gelukzoekers via Rotterdam naar Amerika. In 1873 werd de NASM opgericht, in 1896 officieel Holland-Amerika Lijn genoemd. Tot de eeuwwisseling van 1900 werden ongeveer een half miljoen mensen overgezet. Op 8 november 1971 voer de Nieuw Amsterdam II als laatste uit vanaf de pier, daarna verdween de H.A.L. uit Rotterdam, en uit New York. In de periode 1901-1917 werd het directiegebouw gebouwd op de Wilhelminapier door de architecten Muller en Droogleever Fortuin en Van der Tak. Het massieve blok werd enigszins verluchtigd met jugendstilornamenten en, wat later, de twee bescheiden maar karakteristieke torentjes.
- Montevideo (Landverhuizersplein. / Wierdsmaplein.): Met 151,52 meter is Montevideo de hoogste woontoren en werkgebouw van Rotterdam, van Nederland en van de Benelux. Deze wolkenkrabber is gebouwd op de Wilhelminapier naast Hotel New York op de Kop van Zuid. Op 21 maart 2003 werd aangevangen met de bouw van deze toren aan de Maas. Het hoogste punt werd 2 jaar later in maart 2005 bereikt. In november 2005 werden de eerste appartementen opgeleverd. Op 19 december 2005 werd de hoogste woontoren van Nederland geopend.
- Westerkadehuys (Westerkade 1-6): (Architect: J.P. Stok wzn. en G. Diehl; Bouwjaar: 1914). Het Westerkadehuys op de hoek van de Westerkade en de Veerhaven was het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) van havenbaron D.G. van Beuningen. De gevel is uitgevoerd in vulkanisch steen en bestaat uit twee puntgevels met een lager gedeelte daartussen. Het balkon boven de hoofdingang wordt ondersteund door beelden welke de activiteiten van het bedrijf verbeelden: één is uitgerust met een schop, één met een grondboor en twee sjouwen kolen.
- Kunsthal Rotterdam: De Kunsthal (Westzeedijk 341) heeft geen eigen collectie maar organiseert wisseltentoonstellingen op het gebied van kunst en cultuur. Opvallend is het brede scala aan onderwerpen, ook de populaire cultuur komt uitgebreid aan bod. De Kunsthal beschikt over 3300 m2 tentoonstellingsruimte in een opvallend modern gebouw, in 1992 ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas.
- Museum park: Het Museumpark is een park in Rotterdam, gelegen tussen het Museum Boijmans Van Beuningen, de Westersingel, de Westzeedijk en het complex van het Erasmus MC. Het ligt op het voormalige landgoed van de familie van Hoboken, die woonden in de villa die tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum Rotterdam huisvest. Het park is vanaf 1927 ingericht naar het ontwerp van stadsarchitect Witteveen. Daarbij is aan de zuidzijde van de vijver in het park een monument aangelegd voor Gerrit de Jongh, oud-directeur van Gemeentewerken Rotterdam, in het park staan verschillende kunstwerken, waardoor het museumpark ook een functie als openluchtmuseum vervult.
- Chabot Museum (Museumpark 11): Deze witte villa, ontworpen door Leonard Stokla een oud medewerker van architect Kromhout, voor de familie Kraaijeveld. Door het ronde balkon en luifel oogt deze villa lichtvoetiger dan de naast gelegen villa’s. De tweede verdieping is in 1972 toegevoegd door architect Ernest Groosman. In 1993 is het pand omgebouwd tot museum gewijd aan de Rotterdamse expressionistische schilder / beeldhouwer Hendrik Chabot. Sinds 2000 is het pand een Rijksmonument.
- Nederlands Archtectuurinstituut (Museumpark 25): Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is een Archief, Museum, Bibliotheek en Cultureel podium ineen. In het NAi worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en toegankelijk gemaakt voor het publiek.
- Schouwburgplein: Het Schouwburgplein is een van de minder geslaagde onderdelen van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam uit 1946. Voor de oorlog was op de plaats van het Schouwburgplein een dichtbevolkte stadswijk. In mei 1940 brandde deze wijk af, op de bebouwing van de Mauritsweg na. In de oorlog werd in de open vlakte een noodschouwburg gebouwd van afgebikte stenen uit de binnenstad.
Reacties
RSS lijst met reacties op dit artikel