GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

De rondwandeling start en eindigt bij het bezoekerscentrum Oisterwijk (Van Tienhovenlaan 5, 5062 SK Oisterwijk). Na ongeveer  6 km  ligt het boshuis Venkraai. Venkraai is een prachtig gelegen boscaf√© alwaar je onder het genot van een kop koffie, een lekkere hap, of het huisbier "Blonde Kraai" even kunt uitrusten.

 

De Oisterwijkse bossen en vennen staan al lang bekend vanwege zijn wandelmogelijkheden. Het natuurgebied is in 1912 in het bezit gekomen van Natuurmonumenten en zodoende is voorkomen dat het gebied zou worden volgebouwd met villa's.

NB006 oisterwijk Esscherven00

Foto: Esschenven (gemaakt door Rob van 't Padje)

De tientallen vennen stammen uit de laatste ijstijd. De meeste zijn gevormd door de wind. Die sleet de laagtes uit en stoof het zand op tot grote hopen eromheen. Later vulden de kommen zich met regenwater. Het Kolkven is als enige uitgesleten door het woeste water van een smeltende ijsvlakte. Futen, aalscholvers en eenden zoals de tafeleend, de kuifeend en de wintertaling bevolken het water. Ook de dodaars, een bedreigde vogel, voelt zich hier thuis.

       

Reacties   

-2 # Oisterwijk 14 vennen wandelingCorniek Teygeler 03-07-2014 17:43
Prachtige wandeling, we hadden ook nog eens heerlijk weer.
Twee opmerkingen:
Op onze Garmin telden we 8,5 km.
Het adres is niet van Tenhovenlaan maar van Tienhovenlaan 5.javascript:JOSC_emoticon(":)")
Antwoorden | Melden aan beheerder
0 # typohans 04-07-2014 08:23
Bedankt voor de reactie...
De naam van de straat is aangepast.
Antwoorden | Melden aan beheerder
0 # 14 vennentocht OisterwijkCoby van den Boer 10-03-2016 22:26
Vandaag 10 maart 2016 deze mooie tocht langs de Oisterwijkse vennen gelopen. Het was nog wel iets drassig maar niet zoveel meer. Het weer was goed. Deze tocht al meerdere keren gelopen en hij blijft mooi.
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.