GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een rondwandeling van ongeveer 18 km door het nationaal park De Loonse en Drunense Duinen. De wandeling loopt door bos en  langs de rand van één van de meest uitgestekte stuifzandgebieden van West-Europa. 

Desert Tree (c) Hans de Brouwer

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een Nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos. Het stuifzandgebied is in de late middeleeuwen ontstaan. De zogenaamde Brabantse Sahara bestaat uit maar liefst 30 vierkante kilometer stuifzand. In tegenstelling tot het beeld wat veel mensen hebben bij een woestijn zijn de Loonse en Drunense Duinen een zeer levendig gebied met een grote diversiteit aan planten en dieren. Het bestaat uit een hoger wat ruig en zanderig middengebied met een iets vruchtbaardere maar toch nog schrale rand eromheen. Tot aan de late middeleeuwen kon het gebied bescheiden boerengemeenschappen voeden, maar in die tijd van betrekkelijke welvaart nam de bevolkingsdruk zo toe dat de kringloop in het gebied door overbegrazing en te vaak plaggen van de heide fataal werd verstoord.

 

De zandbodem kwam op steeds grotere plekken bloot te liggen, waardoor het losse zand door de wind begon te verstuiven. Dit proces versterkte zichzelf en was bijna niet meer te stoppen. Het zand bedolf zelfs hele nederzettingen; de middeleeuwse dorpjes Efteling en Westloon liggen nog altijd begraven. Vanaf de 14e eeuw werden er eiken geplant in een poging het stuifzand in te dammen, en in de 18e en 19e eeuw probeerde men het met dennen en helmgras. Tegenwoordig is het gebied stabiel en er worden zelfs bomen gekapt om dit voor Noord-Europa uitzonderlijk grote stuifzand-landschap in stand te houden. Het landschap is tegenwoordig erg gevarieerd, men vindt er naald- en loofbossen, zandvlaktes en tot vierentwintig meter hoge duinen.

Het startpunt van de wandeling ligt bij Restaurant Bos En Duin (Oude Bosschebaan 1, 5071 RP Udenhout). Na ongeveer 12,5 km ligt bij waypoint 79 het cafe/restaurant De Roestelberg (je moet dan wel rechtaf slaan,  ipv linksaf slaan richting waypoint 80).

       

 

 

Foto Dessert Tree: (c) Hans de Brouwer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.