GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een rondwandeling van 5 km door natuurgebied Zeepeduinen. Het startpunt en eindpunt van de wandeling ligt bij slot Haamstede.

De Zeepeduinen zijn oude duinen die niet meer aan zee liggen. In de loop der jaren is de kalk van schelpen en het zout uit de zee grotendeels uit het zand gespoeld. Daardoor kunnen er andere planten groeien dan in de jonge duinen, zoals orchideeën en allerlei mossen. In het natuurgebied zijn tal van typische duinplanten te vinden, zoals mannetjesereprijs, muizenoortje en duinviooltje. Shetlandpony’s begrazen het gebied en zorgen ervoor dat de vegetatie gevarieerd blijft. De dieren trappen de dichte grasmat open, waardoor los zand aan de oppervlakte komt en bepaalde kruiden weer kunnen gaan groeien. Op grotere open plekken blaast de wind het zand soms tot aan het grondwater weg en ontstaan nieuwe vochtige duinvalleien waar zeldzame planten als orchideeën en parnassia’s kunnen groeien. Behalve de mooie stevige pony’s loopt u de kans om tijdens uw wandeling nog andere grote grazers tegen te komen. De naam Zeepeduinen is een verbastering van het Zeeuwse seepelen (=sijpelen): het grondwater sijpelde hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving.

 

Slot Haamstede is een oud kasteel. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd. In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 kwam het in handen van de Vereniging Natuurmonumenten. De familie Van der Lek de Clercq, die het kasteel aan Natuurmonumenten verkocht, had in 2004 nog het recht over het gebruik van het kasteel en het bos. Het kasteel is alleen toegankelijk op Monumentendag. Wel zijn er rondleidingen in combinatie met een diavoorstelling en excursie mogelijk.

       

Reacties   

0 # beheerder/eigenaar van de pony\'sIlonka 02-01-2009 22:12
Ik ben op zoek naar de beheerder/eigenaar van de pony\'s die lopen in natuurgebied Haamstede .
Wie kan me helpen ?
Antwoorden | Melden aan beheerder
0 # Guest 23-06-2009 23:34
is natuurmonumenten, 0187-499281
Antwoorden | Melden aan beheerder
0 # Niet toegankelijkGuest 16-08-2016 09:56
:D Onze allereerste route met onze eerste GPS gelopen. Op bekend terrein. Leuk rondje.Lekker ploegen door de zandduinen.

Het laatste stukje is alleen niet meer toegankelijk. Er staan verbodsbordjes.
Meteen een voordeel van zo'n GPS ontdekt. Je loopt gewoon een andere kant op en komt later weer op je track terecht :)
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.