GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Deze wandeling loopt door het plaatsje Domburg en door het natuurgebied De Mantelinge. In domburg wordt hoofdzakelijk de ANWB wandelroute "Mondriaan" gevolgd.

De route begint aan de rand van de duinen. Wanneer u in de duinen bent, dan ziet u al snel waarom schrijvers, schilders en musici naar Domburg komen. De uitgestrektheid van de zee geeft een wijds gevoel, wat vaak nog sterker wordt door de zware Zeeuwse luchten. De wandeling loopt langs Hoge Hill, het oude bad-paviljoen en de mondriaanbank.

Ten noorden van Domburg begint het natuurgebied De Manteling. In de hele noordwesthoek van Walcheren werden ooit bomen en struiken ingeplant als een windscherm tegen de noordenwinden. Het restant van dit kustbos is nog altijd te vinden tussen Domburg en Vrouwenpolder. Het natuurgebied heeft zijn naam De Manteling gekregen vanwege de vergelijking met een mantel, die tegen de koude wind beschermt. Het is één van de weinige eikenbossen in Europa die in de directe omgeving van de zee groeien. In de zeventiende en achttiende eeuw was de bosstrook aanmerkelijk breder, omdat bewoners van landhuizen aan de landzijde parkbossen aanlegden. Die zijn inmiddels grotendeels verdwenen, zodat slechts een smalle strook bos overgebleven is. De Manteling is tegenwoordig een favoriet wandelgebied voor de inwoners én toeristen in Walcheren. Het gedeelte bij Oranjezon, het waterwingebied, is beperkt toegankelijk en heeft een werkelijk unieke flora en fauna met planten en dieren die typerend zijn voor bos en duin. In het najaar is het bovendien goed bramen plukken!

In het bos De Manteling ligt het kasteel Westhove. Het kasteel was eeuwen lusthof van de Abten van Middelburg en is nu een jeugdherberg.

       

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.