GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Wandeling langs sloten en door wilgenvelden.

Bezienswaardigheden 

  • rhoonse-grienden-1Grienden. Nette rijtjes wilgenbomen staan er in de grienden, ook wel wilgenakkers genoemd. De oude griendwerkers maakten slim gebruik van de eb- en vloedbeweging in de rivier. Ze groeven slootjes tussen kleine percelen, waardoor het water bij vloed gemakkelijk het oeverland kon binnendringen. Bij eb stroomde het water weer weg en liet een glanzend laagje slib achter. Daardoor groeiden de wilgen sneller. Rond de wilgenakkers legden de griendwerkers lage dijken (lanings) aan die bij vloed overstroomden en het slib vasthielden. Het griendhout werd afgevoerd met platte schuiten (vletten). De griendwerkers hielden de bomen heel kort om de twijgen gemakkelijk te kunnen oogsten. In de Rhoonse Grienden wordt eens in de drie jaar geoogst. Dat wil zeggen, ieder jaar wordt eenderde van de wilgen ‘gehakt’.
  • Spindotter. Eind april bloeit de gele spindotter in het griend. Het plantje heeft zich aangepast aan eb en vloed. De spindotter vormt wortels aan de stengel. Deze wortels groeien eind mei uit tot knopen die wel op spinnen lijken. Het kiemplantje nestelt zich gemakkelijk en houdt stand bij overstromingen.
  • Klein Profijt. Aan de overkant van de brede geul ligt het beschermde natuurgebied Klein Profijt. Het gebied moet uitgroeien tot een natuurlijk vloedbos, waar de invloed van de mens verwaarloosbaar is. U kunt er wandelen, maar de paden zijn glibberig en vaak versperd door omgewaaide bomen.
  • Schelfplaats. U ziet zorgvuldig opgestapelde bergen van gesnoeide wilgentakken. Zo’n opslagplaats voor griendhout heet een schelfplaats.
  • Albrandswaard. Vanaf de hoge dijk kijkt u uit over de Albrandswaard. In de komende jaren wordt in deze polder een landschapspark gerealiseerd, dat een buffer moet vormen tegen de oprukkende bebouwing in IJsselmonde. Kreken worden vanuit de grienden doorgetrokken en tussen de akkers wordt bos aangeplant. De oude griendwerkers maakten slim gebruik van de eb- en vloedbeweging in de rivier. 

       

Reacties   

0 # Frank H. 19-12-2008 16:25
Afgelopen zondag deze route gelopen. Mooie route die je eerst door weilanden voert en terug dicht langs de oude maas. Erg genoten, zeker van het 2e stuk.
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.